Dr. Serhat Korkmaz’ın Ulusal Kanser Haftası Mesajı
Afyonkarahisar il sağlık müdürü uzman doktor Serhat Korkmaz, Ulusal kanser haftası nedeniyle yazılı bir açıklama yayınladı.
Dr. Serhat Korkmaz yayınladığı açıklamada;
Kanser, dünyada ve ülkemizde sebebi bilinen ölüm nedenleri sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alan önemli bir halk sağlığı sorunudur. Gelecek yıllarda dünya nüfusunun artması, yaşlanması ve kansere yol açabilecek risk faktörlerine daha çok ve daha uzun süre maruz kalınması ile birlikte gerek tanı konacak kanser olgu sayısının artışı gerekse yüksek tedavi maliyetleri nedeniyle kansere bağlı ekonomik, sosyolojik ve psikolojik yükün artması beklenmektedir. Oysa erken teşhis edildiğinde tedavinin mümkün olduğu ve yaşam kalitesinin artırılabildiği kanser türleri olduğu düşünülürse korunmanın önemi daha da artmaktadır.
Kanser beraberinde getirdiği sağlık sorunlarının yanı sıra, maddi ve manevi yönden uzun süreli mücadele gerektiren bir hastalıktır. Dünya Sağlık Örgütü’nün 2020 yılı verilerine göre; küresel bazda 19.2 milyon yeni kanser vakası tespit edilmişken, kansere bağlı 9.9 milyon ölüm gerçekleşmiştir. Dünyada ve ülkemizde ilk sıralarda yer alan kanser türleri akciğer, meme ve kolorektal kanserler olarak benzerlik göstermektedir.
Kanser gelişiminde, %90 çevresel, %10 oranında ise genetik faktörler etkilidir. Çevresel faktörler arasında yer alan; tütün kullanımı, alkol tüketimi, fazla kilolu ve/veya obez olma ve enfeksiyonlara maruziyet gibi risklerin engellenmesi yolu ile gelişmekte olan kanserlerin günümüzde %30-%50 oranında önlenebileceği bilinmektedir.
Özellikle tarama programları ve kanser belirtilerinin erken fark edilmesi, teşhis ve tedavi hizmetlerine erken dönemde erişilmesi yolu ile uygulanan tedavinin yaşam kalitesine çok şey katabildiği kanser türleri göz önüne alınırsa, korunmanın önemi daha da artmaktadır.
Yapılan çalışmalar yirmi birinci yüzyılda kanser konusunda en önemli kontrol stratejisinin korunma ve erken teşhis olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Bu kapsamda; kanserojen maddelerin tespiti, risk faktörlerinden kaçınma, tarama ve erken tanı en önemli kanser kontrol stratejileri arasında yer almaktadır.
Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM) bünyesinde hizmet veren Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) ve Aile Sağlığı Merkezleri (ASM)’nde; 40-69 yaş arası kadınlara, 2 yılda bir meme kanseri taraması; 30-65 yaş arası kadınlara, 5 yılda bir rahim ağzı kanseri taraması; 50-70 yaş arası kadın ve erkeklere, 2 yılda bir kalınbağırsak kanseri taramaları ÜCRETSİZ olarak yapılmaktadır. Tarama sonrası sonucu pozitif ya da şüpheli çıkan kişiler, tarama sonrası teşhis merkezlerine yönlendirilmektedir.
Kansere karşı mücadelede “Farkındalık ve Bilinç Düzeyinin Artırılması” önemli diğer bir strateji olup ülkemizde konuyu gündemde tutmak ve farkındalık oluşturmak için Nisa ayının ilk haftası “Ulusal Kanser Haftası” olarak kabul edilmiştir.
Bu vesile ile yaş itibariyle risk grubunda olabilecek vatandaşlarımız başta olmak üzere herkesi bilgi, danışma, destek ve tarama için sağlık kurum ve kuruluşlarımıza davet ediyor; sağlık ve esenlikler diliyorum. Dedi.
Bu haber 429 kez okundu.-
Vali Yiğitbaşı, İlçemizde Muhtarları Dinledi
-
Başkan Öztaş’tan Hüdai Kaplıcalarına Ziyaret ve Denetim
-
Vali Yiğitbaşı’nın 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı Mesajı
-
Milletvekili Mehmet Taytak’ın Basın Bayramı Mesajı
-
Sandıklı Belediye Başkanı Adnan Öztaş’tan Engelli Bakım Merkezinde Aşure İkramı
-
Başkan Adnan Öztaş’ın 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı Mesajı